مینی اسکرو به عنوان یک نگهدارنده یا لنگر جهت صاف کردن دندان ها و بستن فاصله میان آن ها و با ترکیب ارتودنسی سنتی استفاده می شود. در ارتودنسی مینی اسکرو که به آن مینی ایمپلنت یا دستگاه لنگر موقت نیز می گویند یک پیچ فلزی کوچک است که در استخوان فک فیکس می شود. این وسایل برای کشیدن گونه ها و لب ها به کنار و فراهم کردن دید بهتر برای دندانپزشک در حین انجام ارتودنسی استفاده می شوند. در واقع وقتی گفته می شود که فردی از ارتودنسی شفاف، ارتودنسی نامرئی یا ارتودنسی بی رنگ استفاده می کند منظور همین الاینرها می باشند.
این در حالی است که ارتودنسی متحرک بیشتر برای کودکان مورد استفاده قرار میگیرد. (گروه اول، دستگاههای ارتودنسی ثابت و دسته دوم ارتودنسی متحرک هستند). ما این دو گروه (یا دو نوع روش درمان) را در مقالاتی به صورت جداگانه توضیح دادهایم. و شما میتوانید با کلیک روی لینکها، به صفحه توضیحات هر کدام مراجعه کنید. اینکار را مخصوصاً برای بیمارانی که قصد انجام ارتودنسی نامرئی با پلاک شفاف دارند حتما انجام می دهیم. هدف از اینکار ساخت پلاک ارتودنسی یا پیش بینی مسیر پیشرفت درمان است.
متخصص ارتودنسی یا ارتودنتیست، دندانپزشکی است که پس از طی دوره 6 ساله عمومی دندانپزشک و قبولی در آزمون رزیدنتی،یک دوره 3 ساله تخصصی ارتودنسی را سپری کرده است و میتواند ناهنجاریهای فک و دندان را درمان کند. این متخصصین، تنها درمانهای ارتودنسی و ارتوپدی دندانی فکی را انجام میدهند و درمانهای عمومی نظیر ترمیم، عصب کشی و یا پروتز را انجام نمیدهد. تمامی ارتودنتیستها دندانپزشک هستند؛ ولی تنها کمتر از ۲ درصد دندانپزشکان، متخصص ارتودنسی میباشند.
ارتودنسی چگونه انجام میشود؟ در این مقاله مراحل ارتودنسی دندان را به ترتیب و به طور کامل برای شما توضیح داده ایم؛ همچنین روند کلی مراحل اجرای ارتودنسی در یک فیلم کوتاه توسط دکتر سعید قریشی ارائه شده است. تمام حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به متخصص ارتودنسی، دکتر سعید قریشی می باشد. این دستگاه از براکتهای سلف لیگیتینگ (Self-Ligating) استفاده میکند که یک دریچه دارند. ارتودنسی لینگوال دقیقا شبیه بریسهای فلزی است؛ با این تفاوت که براکتهای آن به پشت دندانهای چسبانده میشود و عملا نامرئی هستند. در مدلهای جدیدِ این ارتودنسی، طراحی براکتها تختتر است تا زبان بیمار مانند گذشته راحت باشد و خود فرد هم راحتتر به آن عادت کند.
در این روش، متخصص قالبی از فک بالا و پایین بیمار تهیه کرده و با استفاده از آن پلاکی جهت قرار گرفتن در دهان ساخته میشود که قابلیت نصب و برداشتن دارد. با نصب نگهدارنده، درمان ارتودنسی شما به پایان میرسد، اما مراقبت مداوم از دندانها و نگهدارنده برای حفظ نتایج به دست آمده اهمیت زیادی دارد. برای نگهدارندههای ثابت، ارتودنتیست سیم را با دقت به پشت دندانها متصل میکند.
پیش از انجام ارتودنسی دندان می بایست در ابتدا توسط پزشک متخصص ویزیت شده و پس از عکس برداری و قالب گیری از دندان ها مراحل نصب ارتودنسی شروع می شود. زیرا هر چه ارتودنسی دندان از سنین پایین تر انجام شود، نتیجه بهتری به علت سیر تکامل رشد دهان در این بازه دریافت خواهد شد. از طرفی بهترین نوع ارتودنسی دندان برای مشکلات فک و ناهنجاری ها بالای دندان می تواند ارتودنسی سرامیکی باشد. در ارتودنسی ثابت شخص نباید تا 1 الی 2 سال براکت ها را از دندان های خود جدا کند. به طور کلی نیاز است بیمار در طول دوره های منظم برای بررسی های مجدد و تنظیم بریس ها یا الاینرها به پزشک مراجعه کند. برخی از تکنیک ها و ابزارهای مختلف در ارتودنسی عبارتند از؛ بریس ها، ترازکننده و نگهدارنده که برای بهبود ناهنجاری های دندانی توسط پزشک متخصص استفاده می شوند.
اینکه بیمار تا چه اندازه کشیده شدنها، فشارها و اعمال تغییرات جهت انجام ارتودنسی را تحمل کند. البته باید به این نکته نیز توجه شود که برای کم کردن درد ناشی از انواع ارتودنسی دندان نیز راهکارهایی وجود دارد که به بیمار در طول فرایند ارتودنسی ارائه میشود. جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقالات انواع ارتودنسی و آیا ارتودنسی درد دارد را مطالعه نمایید. فقط دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی دندان تایین می کند که آیا شما نیاز به ارتودنسی دندان خود دارید یا اینکه اصلا نیازی به ارتودنسی دندان خود ندارید.
ارتودنسی متحرک به دستگاه هایی گفته می شود که برای رفع ناهنجاری های دندانی درون دهان قرار می گیرند. کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان با کادری ماهر و باتجربه، با برترین لابراتوارهای دندانپزشکی تهران همکاری میکند و تجربه استفاده از یک پروتز دندان عالی و با کیفیت را برای شما رقم میزند. پروتزهای دندانی برای نصب و داشتن طول عمر بالا، به کیفیت بالای ساخت در لابراتوار و مهارت دندانپزشک متخصص در نصب احتیاج دارند. این موضوع، نشان از اهمیت بالای انتخاب بهترین کلینیک دندانپزشکی و بهترین دندانپزشک دارد.
ارتودنتیست با معاینه دندانها میتواند تشخیص دهد که نشانههایی از مشکلات رایج دندان و موقعیت قرارگیری نادرست فک را دارید یا خیر. معمولا در سنین بین پنج تا هشت سالگی میتوان گفت که آیا دندانهای فرزندتان در حال رشد به شکل نرمال است یا خیر. به دندانپزشکی که تخصص ارتودنسی دریافت کرده و کارش مرتب کردن دندان ها و رفع ناهنجاری های فکی است ارتودنتیست (Orthodontist) یا متخصص ارتودنسی دندان گفته می شود. ارتودنتیست ها ابتدا دوره عمومی دندانپزشکی را سپری می کنند و بعد از قبول شدن در آزمون دستیاری دندانپزشکی، وارد شاخه ارتودانتیکس می شوند. آن ها 3 تا 4 سال به طور کامل با انواع ناهنجاری های فکی و نامرتبی های دندانی آشنا می شوند و می آموزند چگونه این مشکلات را در افراد مختلف برطرف کنند. در برخی موارد، ارتودنسی جزئی یا محدود به دندانهای جلویی امکانپذیر است.
بسیاری از افراد پس از درمان ارتودنسی، احساس اعتماد به نفس بیشتری در لبخند زدن و صحبت کردن پیدا میکنند. مراحل کلی انجام ارتودنسی را میتوان با در نظر گرفتن خواسته مراجعین به دو دسته تقسیم کرد. دسته دوم بیمارانی که به سلامت دندانها و راحتی در رعایت بهداشت دهان و دندان فکر میکنند را شامل میشود. گاهی اوقات، مشخص میشود برخی از بیماران نیازی به درمان ندارند و ما روشهای جایگزین را به آنها توصیه میکنیم. اما در اغلب موارد، بعد از مشخص شدن مشکل و شدت آن، درباره مسیر درمان، نوع و روش منظم شدن دندان یا فک، هزینه ارتودنسی دندان، مدت زمان پروسه و ….
در این نوع درمان ارتودنسی، برای یک مدت طولانی از تجهیزات خاصی به صورت ثابت، برای تراز کردن دندان ها استفاده می شود. در تمام طول مدت درمان این ابزار باید در دهان قرار داشته باشند و به هیچ عنوان خارج نشوند (مگر تحت نظر و توسط دندانپزشک). برای اطلاعات بیشتر در مورد مراقبت های بعد از ارتودنسی دندان کلیک کنید. این شیوه درمانی برای تمامی سنین مناسب است دندانپزشک، در طول دوره ی مشاوره ی شما ، تشخیص خواهد داد که این روش برای شما مناسب است یا خیر . این درمان برای اغلب بیماران مناسب بود و یک راه حل ایده آل برای اشخاصی که به دنبال نتیجه گیری سریع هستند ،به شمار میرود . چون هر کسی مشکلات دندانی منحصر به فرد خودش را دارد، بنابراین نوع درمان و هزینه درمان هم برای هر کس متفاوت است.
این عکسها برای مقایسه با عکسهای اولیه مفید هستند و میتوانند تغییرات چشمگیر و موفقیتآمیز درمان را نشان دهند. فیلم زیر، نمایی از مراحل ارتودنسی از اول تا آخر است که تصویر واضحتری از مراحل ارتودنسی به شما میدهد. خیر هیچ یک از درمان هایی که برای مرتب سازی دندان ها انجام می شود درد ندارند. همه دندانها ذاتاً تمایل دارند که جابجا شده و تغییر جهت یا مسیر بدهند.
یکی از روشهای محبوب و جدید در ارتودنسی دندان، ارتودنسی دیمون با قابلیتها و مزیتهای بینظیر میباشد. این نوع از ارتودنسی، دارای براکتهای روشن و بهداشت بالا و همچنین، قابلیت حرکت سیم بین دندانها است، و همجنین تنظیم دقیق و خودکار فشار روی دندانها است و نتیجه بهتری را در مدت زمان کمتری به همراه خواهد داشت. به دلیل طولانی بودن دوره ارتودنسی (اغلب یک سال و نیم تا سه سال)، مخفی بودن براکتها و بریسهای ارتودنسی، میتواند برای بسیاری بهترین گزینه باشد. شما میتوانید خدمات ارتودنسی لینگوال را با هزینهای بیشتر از ارتودنسی ثابت انجام دهید. این بررسی ها برای دریافت نتایج بهتر و ادامه روند درمان ضروری هستند.
این روش برای درمان انواع ناهنجاریهای دندانی مؤثر است، اما ظاهر آن ممکن است برای برخی افراد خوشایند نباشد. براکتهای فلزی قابلیت تنظیم دقیق دارند و برای درمان مشکلات پیچیده دندانی بسیار مناسب هستند. ارتودنسی شاخهای از دندانپزشکی است که به تشخیص، پیشگیری و درمان ناهنجاریهای دندانی و فکی میپردازد. هدف اصلی ارتودنسی، اصلاح موقعیت دندانها و فکها برای بهبود عملکرد و زیبایی دهان است. این درمان با استفاده از وسایل مختلفی مانند براکتها، سیمها و الاینرهای شفاف انجام میشود.
متخصص ارتودنسی با استفاده از گرفتن قالب از دندانها و عکسهای رادیوگرافی و در صورت لزوم اصلاح طرح لبخند تایین می کند که آیا دندان های شما به ارتودنسی نیاز دارد یا ندارد. چنانچه دندان های شما احتیاج به ارتودنسی داشته باشد، متخصص ارتودنسی برنامه درمانی مناسب با شرایط بیمار را طرح ریزی میکند و مراقبت های بعد ارتودنسی دندان را برای بیمار توضیح می دهد. بعضی از افراد تصور میکنند که درمان ارتودنسی محدودیت سنی دارد و افراد در سنین بالا نمیتوانند ارتودنسی انجام دهند. این در حالی است که ارتودنسی محدودیت سنی ندارد، اما خب کاملا طبیعی است که در سنین پایینتر که استخوانهای فک و دندان انعطاف بیشتری دارند، درمان راحتتر و در مدت زمان کمتری انجام شود. اما چرا در سنین بالا طول درمان بیشتر است؟ در سنین بالا ممکن است نیاز به درمان برخی دیگر از مشکلات دندان، فک و لثه باشد و بعد از آن، ارتودنسی انجام میشود.
فشار خفیفی که این دستگاه وارد می کند منجر به اصلاح تناسب بین دندان ها و فکین می شود. شما باید به طور منظم (معمولاً هر 4 تا 8 هفته) به دندانپزشک مراجعه کنید تا پیشرفت درمان بررسی شود و تنظیمات لازم انجام گیرد. در این جلسات، دندانپزشک حرکت دندانها را ارزیابی میکند و در صورت نیاز، سیمها را تعویض یا تنظیم میکند. اگر از الاینرها استفاده میکنید، سری جدیدی از الاینرها به شما داده میشود. این جلسات برای اطمینان از پیشرفت صحیح درمان و رفع هرگونه مشکل احتمالی ضروری هستند. بر اساس نتایج ارزیابی، دندانپزشک یک طرح درمانی مناسب برای شما طراحی میکند.
اما در تعاریف تخصصی و پروندههای واقعی، ارتودنسی دندان بسیار مدرن شده و فراتر از اینها عمل میکند. پس از برداشتن براکتهای ارتودنسی، برای حفظ نتایج درمان و جلوگیری از بازگشت دندانها به موقعیت اولیه، نصب نگهدارنده یا ریتینر ضروری است. نگهدارندهها به حفظ موقعیت جدید دندانها کمک میکنند تا از هدر رفتن تمام تلاشها در طول دوره ارتودنسی جلوگیری شود. پس از گذراندن دوره درمان و مراحل ارتودنسی، نوبت به برداشتن براکتهای ارتودنسی میرسد.
بریس های سرامیکی شبیه به بریس های فلزی هستند، اما از براکت هایی با رنگ نزدیک به رنگ دندان استفاده می کنند که آنها را کمتر قابل توجه می سازد. این بریس ها گزینه ای محبوب برای بزرگسالانی هستند که به دنبال یک گزینه تقریبا نامرئی برای دندان های خود هستند. بنابراین به نظر می رسد که به طور کلی ارتودنسی یعنی راست یا مرتب کردن دندان ها.
ارتودنسی سه نوع ثابت، متحرک و لینگوال (مخفی) دارد که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند. سعی کنید با مشورت ارتودنتیست و تشخیص او از جنس دندان شما، حساسیتهای دهانی و میزان انحراف دندانهای شما نوع روش ارتودنسی را انتخاب کنید، تا بهترین نتیجه را از ارتودنسی دندان داشته باشید. در ادامه هر یک از انواع ارتودنسی را به صورت مختصر تعریف خواهیم کرد. این روش از براکت ها و سیم های فلزی برای فشار آوردن به دندان ها و حرکت دادن آنها به موقعیت صحیح استفاده می کند. بریس های فلزی مقاوم و موثر هستند و برای اصلاح انواع مختلف ناهنجاری های دندانی مناسب هستند. با این حال، از نظر زیبایی شناسی ممکن است برای برخی افراد جذاب نباشند.
این روزها استقبال از ارتودنسی نامرئی به عنوان بهترین روش درمان نامنظمی های خفیف تا شدید دندانی افزایش یافته است. انواع ارتودنسی دندان شامل ارتودنسی متحرک و ثابت است که هر کدام از این روش ها نیز انواع مختلفی دارند. از دستگاه هربست یا ارتودنسی فانکشنال ثابت بیشتر در ارتودنسی دندان نوجوانان و کودکان استفاده می شود. این دستگاه بر روی دندان های آسیاب در فک بالا قرار می گیرد و با یک میله در امتداد به دندان های فک پایین متصل می شود.
به همین دلیل، نمیتوانیم بگوییم مشکل نامرتبی دندانهای شما از الان مثلا تا 1 سال و 2 روز دیگر، کاملاً و دقیقا برطرف خواهد شد. ارتودنتیستها بر این باروند که سن 6 تا 8 سالگی بهترین سن برای معاینه و ارزیابی اولیه کودکان است. در این سن، اگر مشکلی وجود داشته باشد توسط متخصص به موقع تشخیص داده شده و برای درمان و اصلاح وضعیت، برنامهریزی میشود.
اگر از براکتهای ثابت استفاده میکنید، دندانپزشک آنها را به دندانهای شما میچسباند و سیمها را نصب میکند. اگر از الاینرهای شفاف استفاده میکنید، دستورالعملهای لازم برای استفاده و مراقبت از آنها به شما داده میشود. دندانپزشک همچنین نحوه مراقبت از دستگاه ارتودنسی و رعایت بهداشت دهان را به شما آموزش میدهد.
دلیل نامگذاری آن ها نیز به خاطر ثابت بودنشان یا اتصال ثابت آن ها به دندان ها است. به روش های ثابت در اصطلاح عامیانه سیم کشی دندان یا سیم کشی ارتودنسی هم گفته می شود که البته این اصطلاحِ چندان درستی نیست. به عنوان مثال، اصلاح زودهنگام مشکلات بایت میتواند از ساییدگی نامنظم دندانها، مشکلات مفصل فکی، و حتی مشکلات تنفسی در آینده جلوگیری کند. پس از گذاشتن براکتها، رعایت بهداشت اهمیت بسیار زیادی دارد و باید با مسواک زدن منظم، سلامت دندانهای خود را حفظ کنید.
اگر ارتودنتیست مشکلی ببیند که نیاز به اصلاح دارد یا پیش بینی می شود مشکلی در آینده به وجود بیاید، با درمان ارتودنسی پیشگیرانه از آن جلوگیری کرده و یا آن را ساده تر می کند. اولین کاری که باید انجام بدهید این است که نگذارید براکت آسیب ببیند. هر چه دفعات آسیب دیدن براکت یا هر وسیله ارتودنسی دیگری که دارید، زیادتر شود وقفه های بیشتری در درمان ایجاد میشود و درمان طولانی تر میشود. همچنین کسانی که از وسیله ارتودنسی غیر ثابت استفاده می کنند باید دقیقا به تعداد ساعات گفته شده وسیله را در دهان بگذارند. در غیر این صورت پیشرفت درمان طبق برنامه نخواهد بود و درمان طولانی تر خواهد شد.
طبق تجربه عرض میکنیم که از بین بیمارانِ مراجع به مطبهای ما، هیچ دو نفری عیناً یک مشکل با جزئیات و مشخصات یکسان ندارند. بنابراین روش و مراحل ارتودنسی دندان برای تمامی بیماران یکسان نیست. با این وجود تعدادی مرحله مشترک وجود دارد که همه بیماران آن ها را در طول درمان طی می کنند.
درمان با بریس دیمون توسط اتصال براکتهای سلف لایگیت و با استفاده از کشهایی کوچک صورت میگیرد. حال که دانستید ارتودنسی دندان چیست در ادامه به تعدادی از روشهای درمانی ارتودنسی، کاربردها، مزایا و معایب آنها بصورت کلی اشارهای خواهیم داشت تا شاید پاسخی باشد به سوالهای پیشرو. همانطور که عقب بودن فک میتواند باعث ایجاد ناهنجاری شود، جلو بودن آن هم دردسرهای خودش را دارد! درمان این اختلال بعد از سن بلوغ معمولا به صورت ارتودنسی همراه با جراحی فک میباشد.
گاهی اوقات درمان چندماه طول میکشد، و گاه ممکن است چندسال زمان ببرد. ارتودنسی با الاینرهای شفاف مانند Invisalign، به دلیل ظاهر تقریبا نامرئی و راحتی بالا، بسیار محبوب است. در این متد، درمان با چندسری از پلاکهای شفاف (مثلا پانزده جفت) انجام میشود و دندانها به آرامی به سمت موقعیت صحیحشان حرکت میکنند. اصطلاح ارتودنسی از دو واژه یونانی “orthos” (صاف یا صحیح) و “dontics” (دندان) تشکیل شده است. به این ترتیب، ارتودنسی فرآیند صاف کردن دندانهای نامرتب یا مالاکلوژن (ناهمترازی دندانهای بالا و پایین روی هم) را توصیف میکند. در ادامه ضمن تعریف دقیق ارتودنسی، انواع آن را معرفی میکنیم، با کاندیدای مناسب و نامناسب برای آن آشنا میشویم، مراحل آن را مرور میکنیم، و به سایر پرسشها پیرامون درمانهای ارتودنسی پاسخ میدهیم.
علاوهبراین، متخصص ارتودنسی باید در دسترس باشد و برای توضیح روند و گزینههای درمان با شما صحبت کند. تنها به ارتودنتیست مراجعه کنید؛ دندانپزشکان عمومی دانش کافی برای این درمان ندارند. این جابجایی (نه به صورت یک شبه، بلکه در دراز مدت و در طول ماهها و سالها) اتفاق میافتد.
غذاهایی مانند آدامس، ذرت بو داده، آبنبات سفت، چیپس و غذاهای بسیار شیرین را محدود کنید. نوشیدنیهای گازدار و اسیدی را کاهش دهید زیرا میتوانند به مینای دندان آسیب برسانند. در عوض، مصرف غذاهای نرم مانند سوپ، ماست، پوره سیبزمینی و غذاهای پخته شده را افزایش دهید. این مرحله میتواند از ۶ تا ۱۸ ماه متغیر باشد، بسته به پیچیدگی مورد و واکنش بیمار به درمان.
ارتودنسی همچنین میتواند روی رشد صورت، که بهعنوان ارتوپدی دندانی-صورتی (Dentofacial orthopedics) معروف است، تاثیر بگذارد و آن را اصلاح کند. در واقع این درمان هم سلامت دهان و دندان، و هم زیبایی آنها را را هدف میگیرد. متخصص ارتودنسی براکتهای کوچکی را به دندانهای شما میچسباند و سپس با استفاده از کش قوسدار ارتودنسی، براکت ها را به هم متصل می کند. پس اگر میخواهید دندانهای فرزند یا عضو کوچکتر خانواده خود را ارتودنسی کنید، باید از 7 سالگی عبور کرده باشد.
این سیستم براکت به سطح پشتی دندانها چسبانده میشود پس در هنگام صحبت کردن، خندیدن یا باز کردن دهان دیده نمی شود. از آنجایی که سطح پشتی دندانها با سطح جلویی آنها تفاوت زیادی دارد برای براکت پشت دندانی، باید سیستم براکت به صورت اختصاصی برای بیمار ساخته شود. در این روش از براکت سرامیکی که همان اجزاء براکت فلزی را دارد استفاده می شود با این تفاوت که به جای نگین های کوچک فلزی، نگین های کوچک سرامیکی یا پلاستیکی که سفید رنگ یا شفاف هستند به دندانها چسبانده می شوند. همچنین به جای سیمی با رنگ نقره ای، از سیم سفید رنگ استفاده می شود. مدت زمان درمان ارتودنسی با توجه به عوامل مختلفی متفاوت است و از 6 تا 36 ماه طول می کشد. یکی از مهم ترین دستگاه های ارتودنسی متحرک نگهدارنده ها هستند که در ادامه توضیح داده شده اند.
تمام ارتودنتیست ها به صورت متفق القول بر این باورند که بازه زمانی ۱۰ تا ۱۴ سالگی بهترین سن مراجعه به مطب های ارتودنسی است. در این سن، هنوز ترکیبی از دندان های شیری و دائمی در دهان کودکان وجود دارد و بهترین سن برای پیشگیری، تشخیص و درمان اولیه ناهنجاری ها یا مشکلات دندان و فکی کودکان است. ارتودنسی با مرتب کردن دندانها، ظاهر لبخند شما را بهبود میبخشد و اعتماد به نفس شما را افزایش میدهد. داشتن دندانهای مرتب و زیبا میتواند تأثیر مثبتی بر روابط اجتماعی و حرفهای شما داشته باشد.
چون در این سن بسیاری از دندانهای دائمی شروع به رویش کردهاند و متخصص ارتودنسی میتواند مشکلات احتمالی را مشخص کند. به سادگی، هر شخصی، اگر یکی از مشکلات ذکر شده در پاراگراف پنجم را داشته باشد، میتواند بدون هیچ دردسری، به مطب یک متخصص ارتودنسی رفته و با شروع درمان، صاحب دندانها و فک منظم شود. و دهان و دندان را به صورت بصری و با کمک تجهیزات معمولِ دندانپزشکی چک میکنیم. البته کار تشخیص ما، تنها محدود به معاینه نخواهد بود و با کمک تصاویر اشعه ایکس، موقعیت دندانها و وضعیت فک شما را بررسی خواهیم کرد. دادههای آماری نشان میدهد که بالای 50 درصد از مردم ایران مشکلات نامرتبی دندان و ناهنجاری جزئی تا شدید فکی دارند. در این بین، حداقل 30 درصد نیاز جدی به درمانهای ارتودنسی دارند و با عدم درمان به موقع یا پشت گوش انداختن روند درمان، مشکلشان بدتر خواهد شد.
{همچنین به کمک این درمان می توان انواع ناهنجاری فکی اعم از جلوآمدگی و عقب رفتگی فک را نیز درمان کرد. در ابتدای درمان ارتودنسی، ممکن است کمی در تلفظ برخی کلمات مشکل داشته باشید. این مسئله معمولاً موقتی است و اکثر افراد ظرف چند روز تا چند هفته به وجود براکتها عادت میکنند. از مسواکهای مخصوص ارتودنسی استفاده کنید که دارای موهای نرم و سر کوچک هستند. از نخ دندانهای مخصوص ارتودنسی یا ابزارهایی مانند واتر فلاس برای تمیز کردن فضای بین دندانها و اطراف براکتها استفاده کنید. دهانشویههای حاوی فلوراید میتوانند به تقویت مینای دندان و پیشگیری از پوسیدگی کمک کنند.
شما اکنون تمام چیزی که باید درباره ارتودنسی و مراحل آن میدانستید را کمتر از 10 دقیقه در این صفحه خواندید. و فکر میکنیم متوجه شدید که ارتودنسی اصلاً یک پروسه سخت، دشوار، پیچیده یا ترسناک نیست. در این جلسات، به شما آموزش میدهیم که چطور از دندانهای منظم شده خود مراقبت کنید. اتفاقا بعد از ارتودنسی هم ممکن است این اتفاق بی افتد و حتی در برخی موارد شاهد بازگشت ارتودنسی و کج شدن یا تغییر موقعیت دندان ها باشیم که اصلا مساله جالبی نیست. اما جای نگرانی نیست چون ما پس از اتمام درمان به شما ریتینر یا نگهدارنده ارتودنسی می دهیم که مانع از به هم خوردن هماهنگی و نظم دندان ها پس از درمان می شود.
{ترازکنندهها یا الاینرهای شفاف (Clear Aligners) که بهعنوان ارتودنسی نامرئی هم شناخته میشوند، از مواد پلاستیکی بیرنگ ساخته شدهاند و هیچ جزء سیمیای ندارند. مدت زمان اصلاح فرم دندانها بین 18 تا 24 ماه متغیر است و به شدت ناهنجاری و نوع درمان بستگی دارد. پس از برداشتن بریس، ممکن است بافت لثهتان کمی ملتهب شود، اما باید پس از چند روز مسواک زدن و نخ دندان کشیدن خوب برطرف شود. ارتودنسی نامرئی با الاینرهای شفاف، بهترین گزینه برای نامرتبیهای جزئی تا متوسط است.
با تکمیل معاینهها و قالبگیری از دندان، فاز فعال درمان آغاز میشود؛ یعنی مرحلهای که براکتها روی دندانها نصب میشوند و دستگاه در دهان قرار میگیرد. این جلسه حدوداً ۱ ساعت طول میکشد و کمترین ناراحتی را برای بیمار ایجاد میکند. علاوه بر این، درمان مرحله اول میتواند از نیاز به روشهای جراحی برای بهبود همترازی فک و کشیدن دندانهای دائمی در آینده برای اصلاح شلوغی بیشازحد دهان جلوگیری کند. اگر درمان در مرحله اول به خوبی انجام گیرد، زمان لازم برای مرحله دوم که مرحله پایانی در نظر گرفته میشود کاهش پیدا خواهد کرد. در بخش بعدی و در یک جلسه، اتصال اولیه براکتها به دندانها اجرا شده و سیم قوسدار برای اتصال براکتها به یکدیگر در دهان قرار میگیرد.
اگر مشکلات فکی یا دندانی جدی وجود داشته باشد، ممکن است درمان ارتودنسی زودتر از ۷ سالگی شروع شود. در غیر این صورت، برای بسیاری از کودکان سن ۱۰ تا ۱۴ سالگی زمان مناسبتری برای درمان است. در این سنین، مشکلات دندانی و فکی میتواند شناسایی شده و درمانهای پیشگیرانه آغاز شود. اگر بیمار هم تا حد ممکن از برنامه درمانی پیروی کند و بهداشت را به خوبی رعایت کند، درمان ارتودنسی به سرعت انجام خواهد گرفت. نخ کشیدن دندان ها و مسواک زدن به طور روزانه، کمک میکند که دندانها سریعترین شکل ممکن حرکت کنند.
سلام وقت بخیربله درمان های طولانی مدت مانند ارتودنسی به صورت اقساط انجام می شود. برای اطلاعات بیشتر از این روش به صفحه روش های ارتودنسی نامرئی مراجعه نمایید. نصب براکتها یا ابزارهای ارتودنسی درد ندارد، اما ممکن است چند روز اول کمی ناراحتی یا فشار احساس شود که معمولاً موقتی است.
برای دیدن تصاویر بیشتر روی لینک زیر کلیک کنید و هزاران عکس دیگر را مشاهده بفرمایید. بسته به نوع مشکل و درمان، فرم صورت میتواند به طور نامحسوس تغییر کند؛ وضعیت لب هم تقریبا به همینشکل است. مثلا پس از درمان آندربایت، دندانهای جلویی بالا و پایین در یکراستا قرار میگیرند و لب بالایی حجیمتر به نظر میرسد. فکهای به شدت مشکلدار و ناهمتراز (Severely Misaligned Jaw) مانند اورباتها و آندربایتهای وخیم، از جمله ناهنجاریهایی است که بریسها به تنهایی نمیتوانند آن را اصلاح کنند.
(وسیله ای که برای میتوان آنرا برای تمیز کردن از دهان در آورد ) این دستگاه، سیم های نازک و حساس با تعدادی فنر در کنار آنها هستند، که با اعمال فشار ملایمی به دندان ،باعث حرکت آنها میشود . این مسئله کاملا به نظر دکتر متخصص بستگی دارد اما برای اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله برای درمان ناهنجاری های فک ابتدا ارتودنسی کنیم یا جراحی مراجعه کنید. در صورتی که نیاز به استفاده از حلقه کشی الاستیک باشد، حلقه کشی دور قلاب براکت های مورد نظر قرار می گیرد تا موقعیت این دندان ها نسبت به هم اصلاح شود.